Amennyiben hozzájárulsz a sütik használatához, kattints a RENDBEN gombra. Részletes információ: Adatvédelmi tájékoztató
Kategóriák

Kicsi a Mavic Mini, de nekünk pont így jó.

2020. 09. 28. 09:00:00
Kicsi a Mavic Mini, de nekünk pont így jó.

Legutóbbi blog bejegyzésünkben a Mavic Air 2-t mutattuk be, mint egy köztes megoldást a Mavic 2 és a Mini között. Ezúttal a még kompaktabb Mavic Minit mutatjuk be, de senkit ne tévesszen meg a mérete, ez a gép is ugyanolyan méltó a Mavic névre, mint nagyobb társai.
Mavic Mini egy apró de mégis sokoldalú drón, amely ideális választás lehet ha szeretnénk új szemszögből megörökíteni mindennapi kalandjainkat. Legyen szó családi összejövetelről vagy egy túráról a hegyek közt, a legkisebb Mavic bárhova elkísérhet.

A gép mindössze 249 grammot nyom, alig nehezebb, mint egy átlagos okostelefon, így igazán nem jelent gondot a szállítása. Ráadásul több országban a legkisebb drónos kategóriába sorolják, aminek köszönhetően egyszerűbb a használata. Kis tömegének és hatékony energiafelhasználásának köszönhetően akár 30 percet is képes a levegőben tölteni.


Egyszerű és biztonságos

Ahogy említettük, a Mavic Mini a mindennapi felhasználóknak készült, nem igényel különösebb előzetes tapasztalatot az irányítása, bár egy 1 napos drónpilóta képzés segítségével kihozhatjuk a tudásából a legtöbbet. Az intuitív, letisztult DJI Fly applikáció számos funkciója mellett tartalmaz egy oktatómódot is, hogy bárki könnyedén elsajátíthassa a biztonságos repülés alapjait.
A Mavic Mini Fly More Combo csomagban a plusz 2 akkumulátor, hordtáska, töltéselosztó és tartalék rotorok mellett kapunk a géphez egy biztonsági rotorvédő keretet is, amely körkörös védelmet biztosít a légcsavarok és nem mellesleg szeretteink és kedvelt tárgyaink számára is. Nehéz gyártói oldalról kompromisszumot találni a biztonság, a funkciók, a méret és leginkább a végfelhasználói ár között, így a Mavic Mini nem rendelkezik akadálykerülő szenzorokkal.

Emlékezetes pillanatainkat a 2.7K Quad HD felbontású, 3 tengelyen stabilizált kamera segít új perspektívából újraélni. Nagyobb társaihoz hasonlóan a Minihez is elérhető számos szűrő, mely tovább javíthatja a képminőséget. A kamerája szinte azonos a DJI Osmo Pocket kézi kamera fejegységével, így a kettő használata lehetőséget ad, hogy a légi és a földi felvételeket egy filmben használjuk anélkül, hogy különbség lenne az összevágott anyag részei között.

A Mavic Mini a jelenleg elérhető legkisebb DJI drón amely saját távirányítóval érkezik, ezt szánja a gyártó beugró szintű gépnek. Bár a gyártó palettáján ez az induló gép, azért a tudása messze magasabb szinten van, mint más gyártók kezdő gépei. Az eszközhöz csatlakoztatott okostelefonunkra vagy táblagépünkre élő HD képet is kapunk, mely segíti a képalkotást. Nem csak a gép, hanem a távirányító is a szállíthatóság jegyében született, a levehető irányítókarok elrejthetők a távirányítóban. Amennyiben tabletet szeretnénk használni a nagyobb kijelzőt kihasználva, egy erre alkalmas tablettartót kell beszerezni.Mint minden DJI eszköz, a Mavic Mini is számos okos funkcióval rendelkezik, hogy még filmesebb hatású felvételeket készíthessünk. Megtalálható benne a nagyobb gépekből már ismert körkörös (Circle) és spirál (Helix) felvétel, a rocket mód és még számos szelfi felvételek készítésére alkalmas automata repülési mód. A Cinesmooth módban a gép lassabban és precízebben reagál a kormánymozdulatokra, ami nagyon előnyös amikor akadályok között, vagy szűk helyeken szeretnénk navigálni, sőt felvételeink is lágyabb mozgásúak lesznek.
A DJI Fly hozzáférést nyújt a SkyPixelhez, a DJI saját közösségi médiaplatformjához, aminek segítségével egyszerűen megoszthatjuk felvételeinket, nézhetjük mások videóit, és számos felfedezni és berepülni való területet találhatunk, sőt tanulhatunk mások felvételeiből is.
Mit is mondhatnánk még, a Mavic Mini egy vérbeli Mavic... csak épp kicsi.És most lássunk néhány tippet, hogy mindig biztonságosan, bosszankodás nélkül élvezhessük a repülést!
Készítsünk ellenőrzőlistát mielőtt repülni mennénk!
Bizonyosodjunk meg róla, hogy akkumulátoraink fel vannak töltve és a szoftvereink is naprakész állapotban vannak. Így nem kell amiatt aggódnunk, hogy lemaradunk valami látványos eseményről miközben elhasználjuk a mobilnetünket a frissítés letöltésére.

Nézzük át a napi légtérstruktúrát!
A DJI saját applikációja és a Hungarocontrol információi segítségével nem érhet minket az a meglepetés, hogy No Fly Zone-ban, azaz korlátozott vagy éppen foglalt légtérben próbálnánk repülni. Mielőtt elindulunk repülni, érdemes meggyőződni róla, hogy valóban engedélyezni fogja-e a rendszer a felszállást. 

Ha mégis elfelejtettük...
Feltöltöttük az akkumulátorokat, az engedélyünk is megvan, felszállás! ...Ja, nem. Le van merülve a távirányító. Mindenkivel megesik, és még nincs is minden veszve. A Fly More Combo hármas töltőjével feláldozhatjuk extra akkumulátorainkat a távirányító feltöltésére. Vagyis úgy működik a töltőnk ilyenkor, mint egy Power Bank, így akár okoseszközeinket is tölthetjük, ha a drón akkujára éppen nincs szükségünk.

Válasszunk biztonságos visszatérési módot!
Ahhoz, hogy a nap végén ugyanolyan állapotban vihessük haza gépünket, mint amilyenben kihoztuk, elengedhetetlen a megfelelő beállítások megválasztása. Soha ne használjuk a „visszatérés + leszállás” failsafe funkciót, ha hajóról vagy bármilyen vízen lebegő objektumról szállunk fel! Ilyenkor válasszuk a lebegés (Hover) beállítást, hogy jelvesztés esetén visszafordulhassunk a drónért! A visszatérés magasságára is érdemes ügyelni. Állítsunk be olyan értéket, amely garantálja, hogy gépünk magasabban lesz minden környező akadálynál. 

Fél szemmel mindig figyeljük a környezetet!
A Mavic Mini méreteiből és árából adódóan nem rendelkezik akadálykerülő szenzorokkal, így nekünk kell gondoskodunk arról, hogy megfelelő távolságot tartsunk a környező tárgyaktól és ami a legfontosabb, az emberektől. Repülés közben néha pillantsunk fel a drónunkra, bizonyosodjunk meg róla, hogy elegendő helyünk van a manőverezésre! Ez különösen fontos, ha az intelligens repülési módokat használjuk, amikor a gép magától repül. Egyes módok, pl. a Helix meglehetősen helyigényesek, míg a Dronie módban a drón hátrafelé repül, így ügyeljünk, hogy az eltávolodás során ne legyen az útjában akadály!

A szél is komoly tényező.
Amikor szeles időben repülünk, jusson eszünkbe, hogy ami az egyik irányban könnyítés, az visszafelé akadály lesz! Ügyeljünk az akkumulátor töltöttségére, hiszen a szembeszélben repülés jobban terheli a drónunkat! Nem szerencsés, amikor visszafelé félúton lemerül az akkumulátor. Tehát szeles időben hamarabb induljunk vissza, mint azt a kijelzőn lévő "H" betű mutatná! Hiába stabil a képünk a kijelzőn és földközelben enyhébb a szél, ha magasabban repülünk és azt az üzenetet látjuk, hogy nagy a szél és szálljunk le, akkor tegyük ezt meg a drón épségének megőrzése érdekében!

Ha most keresed az első drónodat, akkor a Mavic Mini egy meglehetősen jó választás. Sokan az első drónnak egy olcsóbb, egyszerű drónt választanak mielőtt egy ilyen eszközt vásárolnának, ám mi mindig azt javasoljuk, hogy egyből azt az eszközt vásárold meg, amilyennel szeretnél majd repülni mivel általánosságban elmondható, hogy minél magasabb árú egy eszköz, annál nagyobb tudás és biztonsági megoldás kapott benne helyet, sőt az élmény is sokkal többet nyújt, mint egy 20-30 ezer forintos játék drón (ami nem is igazi drón, hanem multikopter).

 

 

 
 
 

Tartalomhoz tartozó címkék: hír