Barion Pixel
Amennyiben hozzájárulsz a sütik használatához, kattints a RENDBEN gombra. Részletes információ: Adatvédelmi tájékoztató
RENDBEN
Kategóriák

Hogyan válassz hordozható erőművet?

2023. 04. 03. 17:23:23
Hogyan válassz hordozható erőművet?
Rohamosan fejlődnek és terjednek a hordozható erőművek az új akkumulátor technológia elterjedésének és az energiaválságnak köszönhetően. Széles a kínálat a piacon mind méret, mind tudás tekintetében. Ebben a blogbejegyzésünkben összegyűjtöttük Nektek mindazon hasznos információkat, mely alapján kiválaszthatod a számodra legoptimálisabb hordozható erőművet az otthoni vagy a szabadidős tevékenységeidhez.
A hordozható erőművek lehetővé teszik számodra, hogy hozzáférj az elektromos energiához bárhol, bármikor, függetlenül attól, hogy hol vagy éppen. Azonban, amikor megpróbálod kiválasztani a számodra legmegfelelőbb hordozható erőművet, könnyen elveszhetsz a sokféle típus és funkció között. Ezért fontos, hogy tisztában legyél a saját igényeiddel, vagyis, hogy milyen teljesítményű fogyasztókat meddig szeretnél használni és milyen körülmények között, valamint, hogy milyen típusú kimenetekre van szükséged. Az ideális hordozható erőmű kiválasztásánál ezen információ ismerete mellett még döntő lehet az ár, a tömeg és a zajszint is. Ebben a cikkben arra fogunk összpontosítani, hogy milyen kérdéseket kell feltenned magadnak ahhoz, hogy megtaláld a számodra legideálisabb hordozható erőművet.Miről lesz szó ebben a blogban?

• Mi az a hordozható erőmű, és mire lehet használni? 
• Milyen előnyökkel jár a hordozható erőmű használata az utazások során?
• Milyen típusú akkumulátorokat használnak, és milyen élettartamot biztosítanak?
• Hogyan határozzuk meg a szükséges teljesítményt?
• Hogyan határozzuk meg a szükséges kapacitást?
• Hogyan lehet hatékonyan használni a hordozható erőműveket, hogy megtakarítsunk pénzt és időt?
• Milyen méretű, súlyú és kapacitású készülékek érhetők el?
• Milyen gyorsan és milyen módon lehet tölteni a hordozható erőműveket?
• Milyen napelemet válasszunk az erőműhöz és miért?
• Milyen kimenetekkel találkozhatsz?
• Milyen védelemmel vannak felszerelve az eszközök?Mi az a hordozható erőmű, és mire lehet használni?

A hordozható erőművek olyan készülékek, amelyek lehetővé teszik az áramtermelést bárhol, bármikor, függetlenül attól, hogy hol vagy éppen. Ezek a készülékek különböző formákban és teljesítményben elérhetőek, attól függően, hogy milyen célra kívánjuk használni őket.  A hordozható erőműveknek számos hasznos felhasználása lehet. Az otthoni áramszolgáltatás hiánya vagy meghibásodása esetén a hordozható erőművek biztosítják az áramellátást. Az építkezéseken vagy ipari területeken pedig a hordozható erőművek képesek biztosítani az áramot a munkagépek számára, ami jelentősen növeli a hatékonyságot. Végül, a hordozható erőművek azoknak az embereknek is nagyszerű megoldást jelenthetnek, akik szükségük van áramforrásra olyan helyeken, ahol nincs hozzáférés az áramhálózathoz. Az ilyen helyek lehetnek például kempingek, horgászati helyek, lakókocsik vagy szabadtéri utazós helyszíneink. A modern hordozható erőművek többféle kimeneti csatlakozóval rendelkeznek, így számos eszköz és berendezés csatlakoztatható hozzájuk, akár mobiltelefonok, számítógépek, hűtőszekrények, kerti gépek és szerszámgépek, vagy akár nagyobb berendezések is.
Másik előnyük, hogy csendesek és környezetbarátak, így nem zavarják a környezetet. Továbbá a legtöbb hordozható erőmű olyan opciókat is kínál, mint például a napelemes vagy a szélenergiát hasznosító erőművekről való töltés vagy applikációval történő vezérlés vagy távfelügyelet.Milyen típusú akkumulátorokat használnak, és milyen élettartamot biztosítanak?

A LiFePO (Lithium Iron Phosphate) akkumulátorokat egyre inkább előnyben részesítik a hordozható erőművek terén. Ez az akkumulátor típus számos előnnyel rendelkezik a hagyományos litium-ion akkumulátorokkal szemben. Az egyik legfontosabb előnye, hogy a LiFePO akkumulátorok rendkívül biztonságosak és megbízhatóak. Ennek oka az, hogy az akkumulátorokban használt anyagok, melyek nagyon ellenállóak a magas hőmérséklettel és az ütéssel szemben, így a felhasználók számára nagyobb biztonságot nyújtanak. A LiFePO akkumulátorok nagyobb ciklusélettartamot biztosítanak és gyártótól függően 3500-6000 ciklust kibírnak úgy, hogy ekkora még mindig csak a kapacitásuk 20%-át veszíti el, vagyis még bőven használható ezután is. 3500 ciklus napi használat mellett is 10 év garantált legalább 80% kapacitást nyújt. Ha hosszabb ideig nem használod az eszközt, akkor 3-6 havonta töltsd fel 80%-ig, ez ugyanis az eszközök tárolási feszültsége, amin garantált a hosszabb élettartam. Illetve ne tárold hosszabb távon az akkumulátorokat 100%-ra feltöltött állapotban, mert az növelheti a degradálódást, mivel ez egy túlfeszített állapota az akkumulátornak! Illetve lehetőség szerint tárold száraz és hűvös helyen (15-25 fok).Hogyan határozzuk meg a szükséges teljesítményt (W)?

A hordozható erőművek teljesítménye a legfontosabb szempont. Ez meghatározza, hogy mennyi energiát tudunk kivenni a készülékből folyamatosan. A teljesítményt wattban adják meg, és a készülék által biztosított maximális teljesítményt jelöli. Minél magasabb a teljesítmény, annál több elektromos készüléket tudunk csatlakoztatni a hordozható erőműhöz. Na de hogyan számoljuk ki?
Gondolt át, hogy milyen eszközöket szeretnél egyszerre párhuzamosan használni és nézd meg rajtuk a W jelölés előtti számot! Például egy lakókocsiban használt laptopod ~50 Watt, egy LED TV ~100 Watt, egy kis hűtőszekrény ~60 Watt és még egy telefont is töltenél ami ~15 Watt. Ez így összesen 225 Watt, tehát a választott eszköz legalább ennyi teljesítményt tudjon leadni. Ha esetleg a megadott teljesítménynél nagyobbal terhelnéd az erőművet, akkor sincs probléma, mert a védelem le fogja kapcsolni a túlterhelt kimeneteket.Hogyan határozzuk meg a szükséges kapacitást (Wh)?

Ha már tudjuk, hogy eszközeink menyi teljesítményt igényelnek összességében, akkor már csak azt kell kitalálnunk, hogy mennyi ideig akarjuk őket használni egy feltöltéssel. Ez pedig azért szükséges, mert így tudjuk meghatározni, hogy mekkora kapacitású eszközt kell választanunk. Vagyis az előző példát véve, ha 225 Wattnyi teljesítményt 8 órán keresztül akarunk használni, akkor a kapacitás 225W x 8h = 1800Wh. Vagyis egy 1800 Wh és legalább 225 W kimeneti teljesítményű eszközt kell választani. Persze mivel nem nézzük egész nap a TV-t és a számítógépet, így lehet, hogy kisebb eszköz is elég lehet, de ehhez már kicsit pontosabb számítás kell. Például a hűtő egész nap megy (60W x 24h = 1440 Wh), a többi eszközt pedig csak napi 1 órát használnánk (50W+15W+100W x 1h = 165 Wh) vagyis így elég lehet egy 1600 Wh kapacitású eszköz is.Milyen gyorsan és milyen módon lehet tölteni a hordozható erőműveket?

A gyártók eszközei kiválóan alkalmazkodnak a felhasználó követelményeihez. A legtöbb eszköz tölthető az otthoni fali hálózatról, de lehetőség nyílik autós, illetve napelemes töltésre is a különféle napelem modulok segítségével. Az eszközök típustól függően akár egyszerre két fali AC kimenetről és napelemmel kombinálva szupergyorsan is újratölthetők. Ám általában elmondhatók, hogy 40 perc és 4 óra között találkozhatunk újratöltési időkkel. 
A hálózati töltést jellemzően akkor használjuk, ha otthon készre töltjük az erőművet és azt elvisszük egy külső helyszínre vagy otthon tároljuk készenléti állapotban áramszünet esetére. 
A másik gyakran használt megoldás a napelemes töltési lehetőség. És akkor itt merül fel a kérdés:Milyen napelemet válasszunk az erőműhöz és miért? 

A hordozható erőművekhez használatos napelemek kiválasztása nagyon fontos, mivel ezek az eszközök szolgáltatják az áramot az akkumulátor töltéséhez kültéri tevékenységeink során. Amennyiben magunkkal vinnénk a napelemet, úgy mindenképpen a mobil, összecsukható könnyű kivitelt válasszuk. A számunkra komfortos és szállítható méret és tömeg mellett a napelem teljesítménye legfontosabb szempont. A napelem teljesítményét Wattban adják meg és azt mutatja, hogy tökéletes fényviszonyok mellett a napelem hány Wattóra kapacitást képes betölteni az erőműbe. Az erőmű teljesítményének figyelembevételével válasszunk olyan napelemet, amely képes elegendő áramot termelni az akkumulátor töltéséhez a nappali órákban. Például ha van egy korábban említett 1600 Wh kapacitású erőművünk és veszünk egy 200 Wattos napelemet, akkor az 8 óra alatt képes újratölteni az eszközünket. De számoljunk azzal, hogy nem lesz napi 8 óra napsütés és ha van, akkor sem biztos, hogy mindig ideális szögben állítjuk a napelemet, sőt lehet, hogy nem is tudjuk a szabadban hagyni a napelemet. Így azt javasoljuk, hogy válassz mindig nagyobb napelemet, mert szinte soha nem fogja leadni a maximális teljesítményt folyamatosan.
És itt jön elő egy fontos szolgáltatás, a "pass-through charging", ami annyit jelent, hogy az erőművet nyugodtan használhatjuk, miközben töltjük. Ez pedig azt eredményezi, hogy amennyiben 200Wattal töltjük napelemről az eszközt és közben nézünk egy 100 Wattos TV-t, megy egy 60 Wattos hűtő és még laptopozunk is róla, akkor gyakorlatilag nem használunk semmit az erőmű kapacitásából, mert a napelemmel termelt energia pont elég az általunk használt eszközök megtápláláshoz.Milyen kimenetekkel találkozhatsz?

A legtöbb erőművön egy vagy több EU szabványos hálózati aljzat található 220-230V szinuszos kimenettel. Illetve van rajtuk különböző teljesítmény USB-A és USB-C kimenet. Jellemzően van rajtuk szivargyújtó aljzat a szabadtéri elektromos eszközökhöz (pl. pumpa), valamint 12V-os DC csatlakozás, amire bármilyen 12 Voltos eszközt rá tudunk kötni. Egyes típusokon találkozhatsz vezeték nélküli indukciós töltési felülettel is jellemzően 5-15 Wattal. Illetve a legtöbb eszköz rendelkezik egy LED-es világítással is. Szinte minden eszköz kap egy beépített kijelzőt, melyről leolvasható az eszköz kapcsolódó akkumulátorok töltöttségi állapota, valamint nyomon követhetjük a pillanatnyi ki- és bemeneti teljesítményeket. A rendszer segítségével hatékonyan oszthatjuk be az erőmű kapacitását.Milyen védelemmel vannak felszerelve az eszközök?

• BMS - akkumulátor felügyeleti rendszer, egy elektronikus vezérlés, mely a töltés-merítést teszi hatékonnyá 
• Túlfeszültség védelem, mely megóvja a bemeneteket, ha véletlenül rossz feszültséget adnánk rá
• Rövidzár védelem, mely meghibásodó vagy beázó eszközeink használatakor lekapcsolja a kimeneteket  
• Hőmérséklet védelem, mely lekapcsol túlmelegedés esetén és nagy hidegben sem engedi terhelni az akkumulátorokat
• Túlmerülés elleni védelem, mely nem engedi a kritikus feszültségszint alá merülni az akkumulátorokat


Mi az a sziget üzemű és a hibrid felhasználás?

A sziget üzemű hordozható erőművek és a napelem rendszerek az energiaellátás rugalmasságának növelésében játszanak kulcsszerepet, hiszen a hálózattól függetlenül tudunk energiát nyerni a környezetből és azt átalakítva áramellátást előállítani. A sziget üzemű hordozható erőművek kis helyen elférnek, és könnyen szállíthatók, ám léteznek nagyobb rendszerek is melyek képesek egy ház ellátását is biztosítani (Pl Bluetti AC300+4x B300 rendszer 12kWh kapacitással). A napelem rendszerek használata egyre népszerűbb, és egyre több háztartásban és vállalkozásban alkalmazzák. 
Hibrid rendszerről akkor beszélünk, ha a hordozható akkumulátoros erőművünket hozzákötjük a napelemes és hálózati otthoni rendszerünkhöz. Ezzel a megoldással a házra telepített napelem által termelt energia napközben nem töltődik be a hálózatba, hanem tárolódik az otthoni akkumulátorunkba, majd amikor szükség van áramra, akkor ebből vesszük ki az energiát és amennyiben elfogyott a napelemek által termelt energia, csak ezután vételezünk áramot a hálózatból. Mivel a jogi szabályozás afelé a szaldó elszámolás kivezetése irányába mutat, így a jövőben a megtermelt áramot olcsóbban veszi majd át a szolgáltató, mind amennyiért azt majd visszavásároljuk, így a jövőben a megtermelt energia eltárolása lesz a kézenfekvő megoldás, így a napelemes rendszereket már most is így érdemes kialakítani.    Összességében, a hordozható akkumulátoros erőművek forradalmasították a mobil energiát, és lehetővé tették számunkra, hogy bármikor és bárhol használhassuk az elektronikus eszközeinket. Ezen erőművek számos előnnyel rendelkeznek, beleértve az egyszerű használatot, a nagy kapacitást és a hordozhatóságot. Ha te is szeretnél mindig töltött eszközöket használni, vagy szükséged van áramforrásra az utazások során, érdemes elgondolkodnod egy hordozható akkumulátoros erőmű beszerzésén. Bízzunk benne, hogy ez a blog bejegyzés segített megérteni a témakört, és segített a döntésedben! Ha további kérdésed van, hívj minket bátran a 06-30-555-4043 telefonszámon és segítünk.