Barion Pixel
Amennyiben hozzájárulsz a sütik használatához, kattints a RENDBEN gombra. Részletes információ: Adatvédelmi tájékoztató
RENDBEN
Kategóriák

Zenmuse P1 - A fotogrammetria új zászlóshajója

Zenmuse P1 - A fotogrammetria új zászlóshajója
​Legutóbbi blogbejegyzésünkben megismerkedtünk a DJI 2021 elején megjelenő két, új, ipari felhasználókat célzó eszközének egyikével, a Zenmuse L1 LiDAR rendszerrel. A mai cikkben bemutatjuk mit érdemes tudni a vele egyidőben megjelenő Zenmuse P1 teljes képmezős fotogrammetriai kameráról.
Amikor nagy pontosságú domborzati modellekre, földmérésre, vagy egy adott helyszín feltérképezésére van szükség, a szakemberek leggyakrabban a fotogrammetria technológiáját alkalmazzák. A fotogrammetria a távérzékelés egyik tudományága, amely összetett matematikai algoritmusokkal képes több szögből készült fényképek alapján térképeket, vagy akár 3D rekonstrukciókat alkotni. Az elkészült képanyagon nagy pontossággal végezhetők terület, távolság és térfogat mérések.A DJI legújabb fotogrammetriai kamerája, a P1 az eddigi leghatékonyabb eszköz a piacon. A Zenmuse P1 páratlan pontosságot, teljesítményt, és precíz adatgyűjtést ígér. Lássuk mivel igyekeznek beváltani ígéreteiket:
A Zenmuse P1 egy alacsony zajszintű, nagy érzékenységű 45 megapixeles, teljes képmezős szenzorral rendelkezik, amelyet a feladataink követelményeinek megfelelően felszerelhetünk 24, 35, vagy 50mm-es fix fókuszú lencsékkel. Ez nem csak a pontosság, hanem a rugalmasság növekedését eredményezi. Az új eszköz a DJI felmérő kameráiról már ismert mechanikus globál zárat használja, amely a torzításokat kiszűrve lehetővé teszi az akár 1/2000 mp sebességű képrögzítést is.
Számos műveleti terület alkalmatlan, vagy veszélyes földi referenciapontok, azaz GCP-k kihelyezésére, de szerencsére a P1-gyel nincs is szükség rájuk. Az RTK adatokkal dolgozó P1 akár 3 centiméteres vízszintes és 5 centiméteres függőleges pontossággal képes adatokat rögzíteni referenciapontok nélkül.A P1 integrált 3 tengelyen stabilizáló gimballal kerül szállításra, amely a drón legapróbb mozdulatait is képes kiszűrni a felvételekről. A szenzor folyamatos és tiszta képalkotást tesz lehetővé, melynek köszönhetően elhanyagolható az adathiány előfordulási esélye. Így nem kell aggódnunk a terület újrarepüléséből felmerülő extra költségek miatt.

A Zenmuse P1  0.7 tized másodpercenként képes képeket rögzíteni. A DJI gyári tesztrepülései során a P1-gyel felszerelt Matrice 300 RTK három négyzetkilométeres területet volt képes egyetlen repülés alatt rögzíteni, mindezt 3 centiméteres pontossággal, 75%-os átfedés mellett. Ez valóban figyelemre méltó teljesítmény, amivel jelentősen lecsökken a felmérések időszükséglete.Az intelligens átlós felvételi mód egy újabb eszköz a munkaidő optimalizálására és a pontosság javítására. Ebben a módban a drón nem csupán függőlegesen, hanem öt különböző szögből készít felvételeket a repülés során, ráadásul a rendszer ügyel arra is, hogy ne készüljenek fölösleges képek. Ezzel a funkcióval egyetlen munkanap alatt akár 7.5 négyzetkilométeres terület is lefedhető, gyorsabb feldolgozási idő mellett.A DJI TimeSync technológiája lehetővé teszi a minden eddiginél precízebb, mikroszekundumos koordinációt a repülésvezérlő, a kamera, az RTK modul és a gimbal között. A rendszer ezzel biztosítja, hogy a rögzített képanyag metaadataiban tárolt pozíciós információk megbízható pontosságúak legyenek bármilyen iparág számára.

A P1 természetesen kompatibilis a DJI saját, hivatalos feldolgozó és kiértékelő szoftverével, a DJI Terra-val. A Terra egy teljeskörű felmérőszoftver, amely egy intuitív kezelőfelületen egyesíti a küldetés tervezés, az adatfeldolgozás, valamint az analizálás eszközeit. Megjelenése óta a DJI Terra folyamatos fejlesztésen és optimalizáláson halad át, hogy a lehető leggyorsabb és legprecízebb drónos térinformatikai szoftverré váljon.
Tartalomhoz tartozó címkék: hír