Barion Pixel
Amennyiben hozzájárulsz a sütik használatához, kattints a RENDBEN gombra. Részletes információ: Adatvédelmi tájékoztató
RENDBEN
Kategóriák

Rengeteg lehetőség egy kis eszközben - DJI OM5 teszt

Rengeteg lehetőség egy kis eszközben - DJI OM5 teszt
A DJI a napokban dobta piacra a legújabb és talán eddigi legkompaktabb telefonstabilizátorát, az OM5-öt. Nem is vártunk sokat a teszteléssel, gyertek nézzük meg mit is tud ez a kis eszköz!

Szinte évente jelenik meg egy-egy ráncfelvarrott verziója a DJI Osmo Mobile, vagy újabban már csak OM-ként emlegetett telefonstabilizátor sorozatnak. Az idei iteráció szemmel láthatóan kisebb, mint korábbi társai. Akár egy nagyobb zsebben is elfér, így kevesebbet kell gondolkodnunk, hogy bepakoljuk-e az utazós csomagba. Szállíthatóságához nagyban hozzájárul az összehajtható és kikönnyített kialakítása, az OM5 mindössze 300 grammot nyom és 174.7×74.6×37 mm méretűre hajtható.
Azért a mérete ne tévesszen meg senkit, a markolatában egy teleszkópos szelfi rúd van elrejtve, melynek köszönhetően több, mint 20cm hosszúra nyújtható az eszköz.

A telefont befogadó rögzítőkeret 170-290 grammos terhelhetősége, valamint 67 és 84 mm között állítható mérete lehetővé teszi lényegében bármilyen eszköz felszerelését. A vékonyabb telefonok, mint az iPhone SE2 esetében egy, a készletben szintén megtalálható öntapadós párnával pótolhatjuk ki az eszköz vastagságát. A dobozban találunk továbbá egy tripod állványt és egy puhafalú hordtáskát is. Külön kiegészítőként megvásárolható egy kifejezetten az OM5-höz tervezett stúdiólámpa is, melynek fényereje és színhőmérséklete egyaránt állítható.

A kezelőszervek többnyire a már jól ismert elrendezést követik, néhány újítással azonban itt is találkozhatunk. A bekapcsoló gomb átkerült az eszköz oldalára, az eredeti helye pedig egy applikációból programozható gombnak adott otthont. A gimbal mozgatására szolgáló analóg joysticket digitálisra cserélték, így annak sebessége és érzékenysége is már a DJI Mimo applikációból állítható. A markolatba rejtett akkumulátor kapacitása 1000 mAh, amely akár 6.5 óra folyamatos üzemidőt tesz lehetővé. 

A gimbal hozza a DJI-tól megkövetelt stabilitást mozgás, vagy futás közben is. Az OM5 a kezdő videósok számára is kifejezetten baráti, hiszen a DJI Mimo egy számukra készült kiegészítővel bővült: Shot Guides. Ez lényegében egy, a kompozíciót segítő mód, amely különféle kameramozgások tematikus tárházát tartalmazza. A mi dolgunk mindössze annyi, hogy kiválasszuk milyen környezetben, vagy témában szeretnénk videót készíteni, majd ezen belül rákattintani egy, az ötleteidhez illő jelenetre. Az applikáció lépésről lépésre végigkísér a kiválasztott jelenet leforgatásán.

A Story Mode az influencerek számára is vonzó opció, hiszen előreprogramozott beállításokat nyújt a legtöbb közösségi média felületeihez, mint pl. Facebook, Instagram, TikTok és társai. A gyors tartalomgyártáshoz hatalmas segítséget jelent a mesterséges intelligenciával támogatott  AI Editor funkció, amely egyetlen gombnyomással összefűzi a legjobb pillanataidat és még zenét is vág alájuk. Azok, akik számára a videók szerkesztése épp akkora szórakozás, mint a leforgatása, az applikáció továbbra is tartalmazza a teljes hozzáférésű videószerkesztőt, hogy valóban egyedit alkothass.A panoráma és a timelapse üzemmódok változatlanul kiválóan működnek, amiben viszont javulást éreztünk, az a továbbfejlesztett ActiveTrack 4.0 követő üzemmód, amely most a megszokottnál is simábban és pontosabban követi a felvételeink főszereplőit. Érdemes a telefon kamera beállításait végigböngészni, mivel a DJI Mimo a telefon alapértelmezett kameráját fogja használni, ezért a több kamerával felszerelt telefonok esetén a mi dolgunk kiválasztani, hogy melyik kamerával szeretnénk elkészíteni a felvételeinket.