Barion Pixel
Amennyiben hozzájárulsz a sütik használatához, kattints a RENDBEN gombra. Részletes információ: Adatvédelmi tájékoztató
RENDBEN
Kategóriák

Mavic 3 - a kategóriájának csúcsmodellje

Mavic 3 - a kategóriájának csúcsmodellje
A hónapban jelenik meg a DJI Mavic sorozat újabb mérföldköve, a drón, melyről eddig csak pletykák és kiszivárgott fél információk keringtek a világhálón. Régóta téma a drónos berkekben az új generáció érkezése de sokáig abban sem lehettünk biztosak, hogy egyáltalán lesz-e valaha Mavic 3. Most megkaptuk a választ, nem is akármilyet.

A Mavic 3 a DJI eddigi legnagyobb teljesítményű kompakt, összehajtható drónja, mellyel a fejlesztő cég leginkább a félprofi drónos közösséget célozta meg.
Az új drón háromféle csomagban lesz elérhető, melyek között találunk egy alapcsomagot, egy extra akkumulátorokkal, hordtáskával és ND szűrőkészlettel bővített
Fly More Combo-t és egy Cine Premium Combo-t, amely egy felturbózott Mavic 3 Cine drónt és egy továbbfejlesztett Smart Controllert is tartalmaz.

A Mavic 3 legszembetűnőbb újdonsága a kettős elrendezésű kamerarendszer. A három tengelyen stabilizáló gimbalon két Hasselblad kamera kapott helyet. A csúcsminőségű svéd Hasselblad kamerákat már keveseknek kell bemutatni, azonban a Mavic 3 esetében van még miről beszélni. A drón ugyanis megkapta a kategóriájának legnagyobb képalkotó szenzorát, egy 4/3" CMOS lapkát, ami hatalmas dinamikai tartományt eredményez.

Nem kell aggódnunk a zajosodás miatt sem, a nagyobb érzékelő lapka velejárója a megnövelt fényérzékenység. A Mavic 3 még szürkületkor és hajnalban is élvezhető, látványos felvételeket tud produkálni.

A kamerán minden beállítással találkozhatunk, amiket általában egy műtermi fényképezőgépen keresnénk. Állíthatjuk az ISO és EV értékeket, a zársebességet, valamint a rekeszértéket is f/2.8 és f/11 intervallumban. A Hasselblad HNCS technológiája segít élethűen visszaadni a valóság színeit mindenféle utómunka nélkül, de azoknak sincs okuk az aggodalomra, akik szerint az utómunka tesz igazán látványossá egy felvételt. Az új drón ugyanis választható színprofilokkal érkezik, melyek között megtalálható a 10 bites D-Log opció, amellyel a szokásos 16 millió helyett már 1 milliárd színt tudunk megörökíteni.

A második kamera egy 1/2" inches telephoto kamera. Ezen a kamerán egy fix, f/4.4-es rekeszértéket találunk, azonban a többi beállítási opciónk továbbra is megmarad. Ami azonban igazán izgalmassá teszi ezt az újítást, az a 28x-os hibrid zoom. Az applikációban a távcső ikonra kattintva léphetünk át a második kamera szemszögére, ahol megjelenik a zoom csúszka. A 28x-os zoom lehetővé teszi, hogy biztonságos távolságból filmezhessünk olyan jeleneteket, amelyeknél kockázatos lenne közelebb repülni.

A Mavic 3 Cine a profi operatőrök számára is hasznos funkciókkal bővült. A csúcsmodell támogatja az AppleProRes 422 HQ kodeket, ami egy komoly, 3.772Mbps adatsűrűséget is képes kezelni. Ezen felül beépítésre került egy 1TB-os SSD, amire akár egy egész napos forgatás teljes anyagát rögzíthetjük. A felvételek kinyerése sem jelenthet gondot a 10Gbps sebességű adatátvitelnek köszönhetően.

Természetesen a Mavic 3 is számos intelligens funkcióval rendelkezik. A drón megkapta az Air 2S-ből már jól ismert Master Shots módot, amelyben a gép egy látványos manőver láncolatot hajt végre teljesen önállóan, de találunk továbbfejlesztett ActiveTrack követő módokat, POI üzemmódot és útvonalrepülést is.

Elmondható, hogy az új Mavic javult a biztonság terén is. Az ütközésgátló szenzorok látószöge jelentősen megnőtt, a mögöttük álló szoftver így minden irányból képes megvédeni drónunkat. Érdekesség, hogy a drón felső részén már optikai szenzorok találhatóak, nem csak egy rövid hatótávolságú infravörös. A szenzorok legnagyobb felhasználója az APAS 5.0 akadálykerülő rendszer, amely folyamatosan elemzi a drón környezetét, lehetővé téve a biztonságos és egyszerű repülést még akadályokkal tarkított területen is. Érdemes megnézni a bemutatkozó videóban szereplő bevágást, ahol a drón egy erdőben is képes önállóan navigálni.

Megváltozott az RTH üzemmód is. Immár a drón nem csak arra képes, hogy egy előre beállított magasságra emelkedve térjen vissza a kiinduló koordinátáira, hanem arra is, hogy egy sokkal optimálisabb és hatékonyabb visszatérő útvonalat számítson ki magának. Az akadálykerülés és ütközésgátlát természetesen ebben az üzemmódban is megvédi a drónt.

A hatékonyabb meghajtásnak és a megnövelt kapacitású, 5000 mAh akkumulátornak köszönhetően a repülési idő is látványosan megnövekedett. Ideális körülmények között a Mavic 3 akár 46 percet is képes a levegőben tölteni egyetlen akkumulátorral. Ez elég arra, hogy felderítsük a környezetet, megtervezzük a felvételeket és a mozdulatsorokat, valamint arra is, hogy mindezek után a felvételeket is elkészíthessük. A drón ezalatt az idő alatt akár 30 Km-t is képes megtenni.


 

Tartalomhoz tartozó címkék: hír