Barion Pixel
Amennyiben hozzájárulsz a sütik használatához, kattints a RENDBEN gombra. Részletes információ: Adatvédelmi tájékoztató
RENDBEN
Kategóriák

Lássuk az év eleji drón újdonságokat! CES 2021 beszámoló

Lássuk az év eleji drón újdonságokat! CES 2021 beszámoló
Jelenleg is folyik a világ egyik legnagyobb műszaki cikk expója a CES 2021, amelyen minden évben számos innovatív termék kerül bemutatásra.
A kiállítók között minden évben találkozhatunk a pilóta nélküli légi járművek iparának úttörőivel és néhány ígéretes kisebb gyártóval, akik
jó eséllyel kerülhetnek hamarosan "a nagyok" közé.

Az idei kiállítás a járványhelyzetre való tekintettel csak online került megrendezésre, így viszont szélesebb körben vált elérhetővé.
Ha kedvetek úgy tartja, regisztráció után ti is becsatlakozhattok az eseményekbe az alábbi linken: https://digital.ces.tech/
Addig is, lássuk milyen drónos újdonságokkal készültek a fejlesztők az idei évre!

Az Autel Robotics évek óta a feltörekvő, kisebb hírnevű gyártók mezőnyéből próbál kitörni. Erre meg is lenne minden esélyük, hiszen a drónjaik magas minőséget és nagy teljesítményt képviselnek, bizonyos aspektusokban még a piacvezető DJI gépein is túltesznek, azonban a kulcsszó itt a piacvezető. Egy akkora hírnévnek és elismertségnek örvendő céggel, mint a DJI nagyon nehéz felvenni a versenyt. Talán éppen ezért az idei kiállításon inkább a pilóta nélküli légi járművek ipari felhasználóit célozták meg. Bejelentették a már forgalomban lévő Evo II dróncsaládjuk RTK pozicionálással kiegészített változatait, valamint egy teljesen új típussal is előálltak.

Ez az új gép az Autel Dragonfish, egy nagy hatótávolságú merevszárnyú drón, melynek fejlesztésekor a gyártó a rendfenntartó szervek, az energiaszektor, valamint az infrastruktúra kezelők és a mezőgazdaság igényeit vette figyelembe. A Dragonfish követi a merevszárnyú drónoknál egyre gyakrabban megjelenő trendet, a VTOL konfigurációt. A VTOL, azaz függőleges fel- és leszállásra képes gépek a forgószárnyas drónoktól megszokott módon függőlegesen emelkednek el, majd emelő motorjaikat leállítva hagyományos repülőgépként kezdik meg feladataikat, így kombinálva a két merőben eltérő működésű légijármű elrendezés előnyeit.

 

A Dragonfish a tesztrepülések során bizonyította teljesítményét, akár 120 percet is képes egyhuzamban a levegőben tölteni 30 kilométeres képátviteli távolság mellett. A gép háromféle gyári felszereltséggel kerül a piacra: Gimbal stabilizált 4K felbontású és 20x optikai zoommal felszerelt kamerával, hármas elrendezésű szenzorgömbbel, amelyben a 4K kamera mellett egy hőkamera és egy 48MP nagy látószögű kamera is helyet kapott, illetve multispektrális kamerával a mezőgazdasági alkalmazásokhoz. Ezen túl az Autel fejlesztői környezete lehetővé teszi az egyéb, harmadik féltől származó függesztmények integrálását is.

Az idei kiállítás legjobb innováció díját a nagyfokú repülési autonómiával ellátott drónjairól ismert Skydio nyerte, X2 jelzésű típusával. Ez egy valóban megérdemelt elismerés, a Skydio csapata alapjaiban gondolta újra a drónrepülés koncepcióját amit sikeresen át is ültettek a valóságba. A Skydio drónjait az egyedülálló akadálykerülő és követőalgoritmusokkal felvértezett Autonomy Engine rendszer vezérli, amelyek ennek köszönhetően ezelőtt soha nem látott precizitással képesek összetett, akadályokkal teli környezetben is a teljesen autonóm repülésre. Mesterséges intelligenciája folyamatosan pásztázza a drón környezetét, és akár 4 másodpercre képes előre jelezni az általa követett objektum, vagy személy mozgását a tökéletes követés érdekében.

A Skydio X2 egy kisméretű, kompakt összehajtható drón, amelynek vezérlése szintén ezen a rendszeren alapul. Az X2 is inkább az ipari és kormányzati felhasználókat tekinti célközönségnek kettős RGB-hőkamera fejegységével. A gép egyetlen akkumulátorral 35 percet képes a levegőben tölteni és akár éjszaka is bevethető. Ellenálló nagy szilárdságú anyagokból, többek között szénszálas szövetből készült váza valóban strapabíró szerkezetté teszi a gépet. A gép legújabb, X2D névre hallgató változatával a gyártó nem titkolt célja betörni a védelmi piacra, erről mi sem árulkodik jobban, mint a promóciós videósorozat, amelyekben amerikai különleges műveleti egységek operátorai is szerepelnek.

 

A Sony is belevágott a drónfejlesztésbe. A gyártó a CES 2021-en mutatta be Airpeak névre hallgató, profi filmesek számára ajánlott drónját, amelyről egyelőre sajnos nem sokat lehet tudni. Az eddigi információk alapján a DJI Inspire-hez hasonló felhúzható lábakkal rendelkezik és a leírás szerint ez lesz az eddigi legkisebb drón, amely a levegőbe tudja emelni a Sony Alpha kameráját. Előreláthatóan az első negyedévben kerül forgalomba.

Ami viszont furcsának mondható, hogy a DJI körül nagy csend volt pedig mindenki várta, hogy itt fogják bemutatni az új FPV sportcélú drónjukat, de ez bizony egyelőre várat magára. Bár titokban nem sikerült tartani, hiszen már számos fotó és leírás jelent meg az eszközről. Talán az is közrejátszik, hogy az USA Keskedelmi Minisztériuma sarokba szorította a DJI-t és a lassan érkező Holdújév is befolyásoló tényező, így várhatóan február második felében kerül bemutatásra az új jövevény.Reméljük tetszett ez a kis bemutató, az év folyamán tervben van több hasonló kiállítás látogatása, hogy mindig a leginnovatívabb termékeket hozhassuk el Nektek.

Tartalomhoz tartozó címkék: hír