Barion Pixel
Amennyiben hozzájárulsz a sütik használatához, kattints a RENDBEN gombra. Részletes információ: Adatvédelmi tájékoztató
RENDBEN
Kategóriák

DJI OM4 - Hogy lett belőled profi filmes?!

2020. 09. 11. 00:00:00
DJI OM4 - Hogy lett belőled profi filmes?!

​Bár valójában a repülés és a drónos felvételek megszállottjai vagyunk, még nekünk is be kell látnunk, hogy vannak események és helyszínek, melyek igénylik a közelséget. A minőségre viszont idelent is odafigyelünk, ráadásul ez a minőség a DJI-nak köszönhetően megfizethető, hiszen az OM4 az eddigi egyik legkényelmesebb és legintelligensebb kézi képstabilizátor, amely jelentősen kibővíti okostelefonjaink képességeit. Ami még igazán nagy előnye, hogy a lelkes amatőr számára sem hatalmas kihívás egy profi hatású, élvezhető videóanyag elkészítése.

Az Osmo Mobile stabilizátor család legújabb tagjának, az OM4-nek legszembetűnőbb újítása a mágneses felfogatórendszer, amely két különböző opcióval teszi gyorsabban bevethetővé az eszközt. Kapunk hozzá egy 10 x 84 mm (vastagság x szélesség) befogadóképességű keretet, továbbá egy a gyakori felhasználók számára ajánlott öntapadós mágneses ellendarabot. Ennek segítségével elég csupán a gimbalhoz illesztenünk a telefonunkat és indulhat is a felvétel. Korábban picit macerásabb volt a telefon behelyezése a befogó keretbe úgy, hogy az egyensúlyban legyen, ami végül azt is eredményezhette, hogy lemaradtunk egy megismételhetetlen és látványos pillanatról. De ez már a múlté, az öntapadós megoldást választók kapnak egy, az alkatrész pontos elhelyezésében segítő mintát, így nincs szükség a gimbal kalibrációjára minden használat alkalmával.
Kompakt, összehajtható kialakításának és könnyű, mindössze 390 grammos tömegének köszönhetően könnyedén szállítható, a drónokéhoz hasonló háromtengelyes stabilizáció pedig sima, rázkódásmentes felvételeket biztosít. A könnyű és pontos rendszer valós-időben reagál a mozdulatokra, így több időnk marad a képi világra összpontosítani.Na de lássuk milyen funkciók teszik az OM4-et egy igazán sokoldalú, profi eszközzé.
A Flashlight móddal bővült az új eszköz, vagyis egy beépített szenzornak köszönhetően az OM4 automatikusan változtatja az orientációját, így még könnyebb alacsony szögből videózni anélkül, hogy nekünk kellene változtatni manuálisan a stabilizátor dőlésszögén.
A Készenléti mód is egy olyan újdonság, mellyel időt spórolunk és igazán élvezzük a használatot, hiszen az sem probléma, ha felvétel közben egy fontos hívást kapunk. A telefon eltávolításakor a gimbal készenléti módba vált, így spórolva az akkumulátor töltöttségével.  A filmezés folytatásához elég visszahelyezni a telefont és már filmezhetünk is tovább.
Vannak helyzetek, amikor filmezés közben egyik kezünk foglalt (pl. kerékpározás közben vlogolunk). Erre a kihívásra válaszul az OM4 ergonomikus kialakításának köszönhetően minden kezelőszerv és gomb könnyedén elérhető, így egy kézzel irányíthatjuk a főbb funkciókat.

Az egykezes vezérlés ugyan kényelmes, de az igazi szabadságot mégis az nyújtja, ha hozzá sem kell érnünk az eszközhöz. Szerencsére az OM4 ebben is jeleskedik, a szükséges beállításokat, indítást és leállítást kézjelekkel is megtehetjük. Ez segítségünkre lehet, ha valamilyen tevékenységünket szeretnénk felvenni, mint például egy főzős blog.
És akkor itt van még a QuickRoll, ami szintén újítás az előző szériához képest. Az Osmo Mobile 3 esetében kézzel kellett az állóból fekvőbe fordítani a telefont, viszont az OM4 esetében ez már egy gombnyomással kivitelezhető, ami ugye az egykezes használatot segíti szintén.Ahogy azt már a DJI eszközeinél megszokhattuk, nem teljes a lista a kreatív intelligens funkciók nélkül. Ezekből is sorakozik néhány az eszköztárunkban.
Itt a továbbfejlesztett algoritmusokkal javított ActiveTrack 3.0, mely automatikusan követ bármilyen mozgó célpontot amire ráállítottuk a telefonunk kameráját. A befogáshoz elegendő meghúzni az "elsütő" gombot, vagy körberajzolni a követni kívánt objektumot vagy embert a képernyőn, és az OM4 le sem veszi róla a “tekintetét”. Ami szintén a profi filmkészítésben segít minket, hogy ezt nem csak a stabil helyre lehelyezett stabilizátorral tudjuk megtenni, hanem mozgás közben tudunk gond nélkül követni egy mozgó személyt. Ha valaki próbált már mozgás közben követni egy másik embert miközben mozog a kamera nézőpontok között is akkor tudja, hogy van benne kihívás. A Story Mode segítségével egyetlen gombnyomással készíthetünk kisfilmeket, amelyeket az applikáción belül szerkeszthetünk és színesíthetünk különböző szűrőkkel, effektekkel és még aláfestő zenével is. A mód gondoskodik róla, hogy videóink megfelelő méretűek legyenek, bármelyik közösségi média oldalra is szeretnénk feltölteni kalandjainkat. Tehát nem kell már letölteni a számítógépre és ott szerkeszteni a filmet. Ezt már a helyszínen megtehetjük a telefonunkban a Mimo alkalmazás segítségével és már publikálhatjuk is.

A főszereplő kiválasztása után a Dinamikus Zoom móddal valódi mozifilmes hatást hozhatunk létre a millió dolláros felszerelés nélkül is. Ez az az úgynevezett Dolly Effect, amikor mi sétálunk hátrafelé eltávolodva a személytől, miközben a kamera pedig közelít a személyre. Mivel ez a mozgásunkhoz hangoltan történik, így a személy látszólag ugyanakkora marad a képen, miközben a háttér mögötte nyúlik. Próbáljátok ki! Nagyon látványos és feldobja a filmeteket.A kreatív eszköztárban ott található a CloneMe Pano mód, ami már önmagában is beszédes. A CloneMe panorámafelvétel a képek elkészülte között elegendő időt hagy, hogy a főszereplő tovább mozduljon a következő képkocka helyszínére. Ezzel dinamikus sorozatfelvételt készíthetünk, vagy akár vicces beállításokkal sokszorosíthatjuk magunkat.

A Timelapse szinte mindenki számára ismert. Az idő felgyorsított múlása kifejezetten látványos lehet a megfelelő környezetben. A szokványos timelapse felvételeket viszont a HyperLapse és MotionLapse funkciókkal tehetjük még dinamikusabbá. Ez pedig azt jelenti, hogy a timelapse készítése közben a telefonon a felvételt egy adott szögből kezdi és egy adott szögön fejezi be. Így például lekövethetünk egy gyönyörű naplementét. A másik lehetőség mikor a felvétel készítése közben a telefonunkkal járunk be egy utat. Például végigsétálunk egy utcán, miközben körülöttünk látszólag rohan a város. Elmondhatjuk , hogy számos felhasználási módjával és megfizethető árával a DJI OM4 megbízható társad lesz az emlékezetes pillanatok megörökítésében és elismerő tekinteteket láthatsz majd a videót visszanézése közben. Kapd elő a telefonodat a zsebedből és légy Te is igazán kreatív!

Tartalomhoz tartozó címkék: hír