Barion Pixel
Amennyiben hozzájárulsz a sütik használatához, kattints a RENDBEN gombra. Részletes információ: Adatvédelmi tájékoztató
RENDBEN
Kategóriák

DJI Matrice 300, a sokoldalúság új definíciója

DJI Matrice 300, a sokoldalúság új definíciója
Az M300 jelenti a legújabb mérföldkövet a DJI ipari drón fejlesztéseiben, hiszen ez az eddigi legnagyobb teljesítménnyel és repülési idővel rendelkező gépük, amely számos új funkcióval és hasznos kiegészítővel érkezik.
A drónok elterjedése és technológiájuk fejlődése számos iparág részére új lehetőségeket hozott kilátásba. Egyre több és komplexebb feladatot bíznak ezekre a gépekre és egyre nagyobb mértékben integrálják őket összetett, több műveleti csoporttal üzemelő munkaterületen is. A növekvő igények miatt elengedhetetlen, hogy egyre nagyobb teljesítménnyel és biztonsági fokkal repüljenek ezek a drónok. Ebben a szellemben született meg a Matrice sorozat legújabb tagja, a Matrice 300 RTK.Az M300 jelenti a legújabb mérföldkövet a DJI ipari drón fejlesztéseiben, hiszen ez az eddigi legnagyobb teljesítménnyel és repülési idővel rendelkező gépük, amely számos új funkcióval és hasznos kiegészítővel érkezik.
Az újítások közt mindenképp említésre méltó a meglepő fényerejéről ismert Smart Controller Enterprise kiadása. Az új távirányítónak köszönhetően két operátor is csatlakozhat a gépre, megosztva a feladatot egymás közt. Az új rendszerrel már nem csak a megszokott pilóta és kamera kezelő felállás jöhet szóba, amikor két pilótás műveletekről beszélünk. Az egyik pilóta feladata végeztével átadhatja az irányítást a másik pilótának, akinek jobb rálátása van a fennmaradó műveleti területre. Ez a vezérlés lehetővé teszi a pilótaképzést is. Az oktató bármikor átveheti az irányítást, ha a tanuló hibázna. Az érintőképernyő segítségével egyetlen kattintással válthatunk a különböző függesztmények és az FPV kamera képe közt. Az élőképet a távirányítón található HDMI porton keresztül továbbíthatjuk bármilyen kompatibilis készülékre.Az M300 egy valódi munkagép, amely bármilyen körülmények között bevethető. Az extrém időjárási körülmények sem akadályozhatják a küldetés végrehajtását, mivel a gép maximális szélellenállása 54 km/h, ami már szinte viharos erejű szelet jelent. Szívósságáról tanúskodik, hogy teljes mértékben megfelel az IP54 szabványnak, tehát a gép teljesen por- és esőálló. Az M300 82.8 km/h-s maximális repülési sebessége sem elhanyagolható, amivel akár járművek követésére is ideális.
Aki végzett már nagy területeken drónos felmérést tudja, hogy olykor nehézséget jelent gazdálkodni az akkumulátorokkal, előbb utóbb elkerülhetetlen a tétlen várakozás. Szerencsére a Matrice 300-zal a teljesítmény mellett a repülési idő is jelentősen növekedett, a TB60 intelligens akkumulátoroknak köszönhetően a gép képes akár 55 percet a levegőben tölteni. 7m/s maximális süllyedési sebessége ezen a téren is hasznos, hiszen értékes töltöttségi százalékokat spórolhatunk ha mégis kifogynánk az akkumulátorokból és a terepen kellene nekiállni tölteni. A géphez elérhető egy intelligens töltőállomás, amely 8 akkumulátort képes egyidejűleg befogadni.

Elődjeihez képest a gép nagy fejlődést mutat a biztonság terén is. A jól látható figyelemfelkeltő fények mellett az M300 teljeskörű ütközés elkerülő szenzorozottsággal és 40 méteres érzékelési hatótávolsággal rendelkezik. A leginnovatívabb védőháló a gép arzenáljában azonban az AirSense, amellyel a légiforgalomból ismert ADS-B (Automatic Dependent Surveillance Broadcast) hálózatot ültették át drónos környezetbe. A rendszer lényege, hogy a gép periodikusan jelenti a pozícióját, amelyet minden ADS-B vevővel felszerelt repülő eszköz, vagy földi állomás képes érzékelni. Az ADS-B jelét felhasználva működik az utasszállító repülőgépek ütközéselkerülő rendszere, a TCAS is.Az OcuSync Enterprise rendszernek köszönhetően a gép 15 kilométeres távolságból is vezérelhető, emellett élő videójelet is továbbít minden csatlakoztatott eszközre. Az átvitel 2.4 / 5.8 GHz valós idejű frekvenciaváltással szűri ki az esetleges interferenciát, vagy jelvesztést.
Sokoldalúságát bizonyítja, hogy a Matrice 300 bármilyen komplex küldetésre felszerelhető, képes egyidejűleg akár három különböző feladatra alkalmas szenzort a levegőbe emelni, 2.7 kilogrammos maximális terhelésig. A gép négyféleképpen konfigurálható: 
-egy alsó gimbal
-egy alsó, egy felső gimbal
-két alsó gimbal
-két alsó, egy felső gimbalA centiméteres pontosságú pozicionálásról ennél a gépnél is a D-RTK2 mobil bázisállomás gondoskodik, amely lehetővé teszi a biztonságos manőverezést még a szűk, akadályokkal teli területeken is. Az RTK rendszer pontossága a térképészeti felmérések során és ortofotók készítésénél is előnyt jelent.

Az M300 egyedülálló módon több mesterséges intelligenciával megtámogatott, kifejezetten ipari felhasználásra optimalizált funkcióval rendelkezik.
AI Spot Check:
Ez a mód azoknak a felhasználóknak kedvez, akik időközönként ismétlődő vizsgálatot végeznek ugyanazokon az objektumokon. Az első felmérés alkalmával az M300 megjegyzi, hogy milyen pozíciókon készült kép az objektumról, majd a későbbi ismétlődő repülések során képes automatikusan megtalálni és felvenni ugyanazt a pozíciót. Ennek köszönhetően konzisztensebb eredményeket kaphatunk felméréseinkről.

Waypoints 2.0

A Waypoints 2.0 a DJI drónjairól már jól ismert útvonalkövető rendszer továbbgondolt verziója. A térképen beállíthatunk akár 65,535 útvonalpontot, minden egyes ponton külön konfigurálható egymástól független gimbal beállításokkal, amely valóban rugalmas és hatékony küldetéstervezést tesz lehetővé.

Pinpoint

A pinpoint funkció segítségével a kamera képére, vagy a térképre kattintva kijelölhetünk bármilyen tetszőleges pontot. A gép fejlett algoritmusai kiszámítják a kijelölt pont koordinátáit, majd továbbítja azokat és megjeleníti minden további csatlakoztatott eszközön. Ez a mód lényegében a mutatóujjunk meghosszabbítása, nincs szükség bonyolult magyarázatokra, hogy "ott a második fától egy kicsit jobbra az oszlop mellett", hanem egyszerűen rábökünk a képernyőre és minden munkatársunk számára egyértelmű lesz mire is gondolunk. 

Smart Track
A pinpoint módhoz hasonlóan a Smart Track is továbbítja a kijelölt cél koordinátáit, azonban ez a mód képes arra, hogy kövessen és fókuszban tartson mozgó célokat, azaz gépjárműveket, hajókat vagy akár embereket. Hőkamerával, vagy hibrid szenzorokkal ellátott kamerával, mint amilyen a Zenmuse H20T igazán hatékony eszköz. Legtöbbször a rendfenntartó szervek látják hasznát ennek a funkciónak.
A Matrice 300 már számos területen bizonyított, több országban alkalmazzák már mezőgazdasági felmérő drónként, jelen van az energetikai szektorban, az építőiparban, de megtalálható már a rendfenntartó erők, a tűzoltóság és a kutató-mentő csapatok eszköztárában is.
Tartalomhoz tartozó címkék: hír