Barion Pixel
Amennyiben hozzájárulsz a sütik használatához, kattints a RENDBEN gombra. Részletes információ: Adatvédelmi tájékoztató
RENDBEN
Kategóriák

DJI FPV - A repülés újraértelmezve

DJI FPV - A repülés újraértelmezve
Miután a DJI meghódította a kompakt filmes drónok és az ipari gépek piacát, a fókusz egy új irányzat felé fordult..
A DJI a mai napon dobta piacra legújabb, az eddigiektől jelentősen eltérő drónját. Az új eszköz nemes egyszerűséggel a DJI FPV névre hallgat, célja, hogy hidat képezzen a fürge FPV drónok és a DJI-tól már megszokott stabil, intuitív gépek közti szakadékon át.
A projekt, miszerint a DJI meghódítja ezt a piacot is, mindenképp ambíciózusnak nevezhető, hiszen a legtöbb FPV pilóta maga építi a saját, egyedi igényekhez és képességekhez szabott gépeit. Ezzel szemben a DJI egy készre szerelt, intelligens funkciókkal és ütközésgátlással ellátott, komplett rendszert kínál. Na de lássuk mit is tud az új versenyző!Ami egyből szembetűnik, az a képátvitel sebessége és minősége. Ha repültetek már FPV géppel, szinte biztosra veszem, hogy ütköztetek is a szakadozó, vagy olykor teljesen eltűnő élőkép miatt. Elsőre szokatlan is volt, hogy a DJI filmes drónjainak élőkép színvonalát látjuk egy FPV szemüvegben, de ez mindenképp egy nagyon pozitív csalódás volt. Az átviteli rendszer HD képet biztosít 120 FPS sebességgel, ami komoly ugrást jelent a kis épített gépeink után. Ha egy repülésünk különösen látványosra sikeredik, egyből rögzíthetjük is, akár 4K 60FPS felbontásban, 150° fokos látószögben. A videónk simításáról a RockSteady elektronikus képstabilizáló rendszer gondoskodik, ami még a gyorsabb, hirtelen manőverek alatt is meglepően hatékonyan stabilizál. A 4x-es lassítás kifejezetten drámaian hat, amikor nagy sebességgel közeledünk az akadályok felé, majd hirtelen lassítva láthatjuk, ahogy átsuhan köztük a drón.

Azok számára is jó hírekkel tudunk szolgálni, akik még csak most ismerkednek az FPV repülés műfajával. A DJI Virtual Flight App szimulátor segítségével aggodalmak és félelmek nélkül tehetjük próbára saját, és gépünk képességeit. A gép három repülési móddal rendelkezik, így a kezdő és a gyakorlott pilóták számára egyaránt jó szórakozást nyújt, miközben a gép orrán és alján található ütközésgátló szenzorok garantálják a gép testi épségét. A drón N módban kifejezetten barátságosan, a DJI többi drónjához hasonló stabilitással és egyszerűséggel repül. Az S mód egy fokkal sportosabb, a repülésvezérlő nagyobb dőlésszögeket engedélyez a dinamikusabb repüléshez. Amiért viszont szeretjük az FPV gépeket, az az M mód. Ebben a konfigurációban a gép vezérlője elengedi a kezünket és teljes szabadságot ad az irányítás felett, megszűnik a pozicionálás, megszűnik a vízszint tartás, megszűnnek a korlátok.Amikor épp a loop tetején, fejjel lefelé állunk a géppel és úgy látjuk, hogy repülésünk íve épp közelebbi ismeretségbe hozna minket egy fával akkor sincs pánik, hiszen ott a pánik gomb. Megnyomásával a gép azonnal megáll és lebegésbe kezd lényegében bármilyen sebességről. Ha úgy gondoljuk, hogy ennyi adrenalin elég lesz mára, a Smart RTH funkcióval biztonságosan hazahozhatjuk a gépet. Az FPV gépek természetüknél fogva gyakran repülnek akadályokkal tűzdelt környezetben, így minden biztonsági intézkedés ellenére is előfordulhat, hogy előbb-utóbb megtaláljuk az egyiket. Szerencsére a gép moduláris felépítésű, ennek köszönhetően gyorsan és kényelmesen cserélhetjük a főbb alkatrészeit.Nagy újítás és érdekes koncepció a Motion Controller mozgásérzékelős távirányító is. Kialakítása egy botkormányhoz hasonló, csak ez épp nem csatlakozik semmihez a kezünkön kívül. Ahogy a neve is mutatja, a távirányító térben történő mozgatásával irányíthatjuk a gépet, ami egy egészen új élmény még a tapasztalt FPV pilóták számára is. Wii játékosok előnyben!


 
Tartalomhoz tartozó címkék: hír