Barion Pixel
Amennyiben hozzájárulsz a sütik használatához, kattints a RENDBEN gombra. Részletes információ: Adatvédelmi tájékoztató
RENDBEN
Kategóriák

A világ első kompakt, stabilizált lézeres letapogatója, a DJI Zenmuse L1

A világ első kompakt, stabilizált lézeres letapogatója, a DJI Zenmuse L1
​A Zenmuse L1 LiDAR, azaz lézeres letapogató rendszer egy hiánypótló és sokoldalú eszköz. A technológia önmagában nem újdonság, hiszen már fél évszázada létezik, viszont mégis nagy innovációról beszélünk. Ezelőtt nem létezett megfizethető árú, kifejezetten drónokhoz készült LiDAR rendszer.
A mai bejegyzésünket leginkább a drónok ipari felhasználói számára címezzük, de bárki számára érdekes lehet, végül is a lézeres letapogatás elég izgalmasan hangzik.


A LiDAR technológia előnyei és hatékonysága számos iparágban elismert és közkedvelt. Lássuk miért:

A modern drónok GNSS időbélyegzővel ellátott felvételeit már számos feldolgozó szoftver képes magas precizitású ortofotókká és elfogadható 3D modellekké alakítani, azonban több kritikus tényező is befolyásolja pontosságukat és hatékonyságukat. A hagyományos kamerákkal végzett felmérések nagyban függnek a fényviszonyoktól, az időjárástól és az elkészült képek számától, különösen ha 3D modell készítése a cél. A másik hátrányuk, hogy ezek nem képesek átlátni a lombokon, így növényzettel borított területeken nem alkalmasak a földfelszín elemzésére.

A DJI L1 képességei megoldást jelentenek számtalan iparág számára: földmérések, építőipar, energetika, infrastruktúra, erdő- és mezőgazdálkodás, vízgazdálkodás, bányászat és még sok más. Összeszedtünk néhány kulcsfontosságú tulajdonságot, amik ilyen nagyszerű és sokoldalú eszközzé teszik a DJI LiDAR rendszerét.

Integrált IMU és GNSS vevő
A drónok fedélzetén az IMU, lényegében egy 3 tengelyes gyorsulásmérő felelős a gép mozgásának érzékeléséért. Ez elengedhetetlen alkotóeleme minden LiDAR rendszernek, mivel enélkül a pontfelhő értelmezhetetlen, kaotikus ponthalmaz lenne. A DJI L1 saját beépített IMU-val rendelkezik, valamint egy két sávos GNSS vevő és egy optikai szenzor együttese gondoskodik a centiméteres pontosságról.


3 tengelyes gimballal a "vakfoltok" ellen
A piacon kapható legtöbb LiDAR nem stabilizált, vagy saját magunknak kell megoldanunk ezt a problémát. A DJI L1 ezzel szemben integrált 3 tengelyes gimballal érkezik, amely ±0.01° fokos pontossággal képes kiszűrni a drón bármilyen hirtelen mozdulatát. Ennek köszönhetően búcsút mondhatunk a felmérésben keletkezett "vakfoltoknak", és a hibás felmérés kijavításának költségeit is megspóroljuk.

20MP RGB szenzor, nagy felbontású fotógrammetria
A különböző iparágak egyre növekvő követelményei miatt nehéz a választás a LiDAR és az RGB képalkotás között. Az előbbi pontosabb, utóbbi egyszerűbben értelmezhető. A DJI L1 integrált, 20 Megapixeles 1 collos szenzorának köszönhetően nem szükséges kompromisszumot kötnünk. Az RGB szenzor valós idejű szín információt társít a LiDAR által rögzített adatokhoz, így nagy pontosságú, színes pontfelhő lesz a végeredmény. Az RGB szenzor emellett alkalmas önállóan fotó és videó készítésére is. Éles szemű olvasóink felismerhetik, hogy ez a szenzor megegyezik a DJI Phantom 4 RTK kamerájával.


3 rétegű felmérés, ha sűrűsödik a helyzet
A DJI L1 Livox LIDAR szenzora 240,000 pont per másodperces pontossággal dolgozik, azonban az L1 képes minden egyes lézer lövésből 3 különböző visszaverődést érzékelni. Ez a képesség lehetővé teszi az akár 480,000 pont per másodperces pontosságot, valamint jelentősen megkönnyíti a domborzati felméréseket és az objektumok azonosítását sűrű növénytakaróval borított területeken is.Ismétlődés nélküli adatrögzítés, teljes lefedettség
Az L1 az egyetlen olyan drónra szerelhető LiDAR szenzor, amely lineáris pásztázás mellett támogatja a Livox egyedülálló ismétlődés nélküli pásztázását. Ebben a módban a felméréssel töltött idővel arányosan növekszik az elkészült modell pontossága. Ennek köszönhetően gyorsan készíthető magas precizitású pontfelhő bármilyen irányból.IP44 - bármit, bármikor
A DJI L1 egyedülálló módon megfelel az IP44 szabvány minden követelményének. Az eszköz szinte bármilyen időjárási körülmények között és bármilyen napszakban bevethető, akár hóesésben, füstben, ködben még éjszaka is.

Az L1 talán a DJI eddigi legsokoldalúbb és leginnovatívabb függesztménye, amely 2021 első negyedévétől nálunk is elérhetővé válik. Bizonyosan hazánkban is számos vállalat fog meggyőződni sokoldalúságáról és nagy sikerrel alkalmazzák majd az eszközt.
Tartalomhoz tartozó címkék: hír